Sama Yoga in media

Sky teaching Sama Yoga Sunsalutations with Mantra

Interviews with Sky at Yoga Rocks Crete: 

2015 – Sky talking about Sama Yoga classes 

2014 – Vedanta

Sky at Yogarocks interview on youtube 2014

2013 – the Ultimate goal of yoga

2012 – Yoga Litterature

2011 – Yoga and Meditation

2010 – Sama Yoga

 

 

 

 

——————————————————————————————————————————————–

Magazine articles

 

Sama Yoga intervju med Sanna och Sky i Härryda posten bild från första sidanYoga gav balans

Härryda Posten 15 Oktober 2014
http://www.harrydaposten.se/2014/10/yoga-gav-balans/

FAMILJ Sanna och Sky lever och andas yoga. Det handlar om en enklare livsstil, där alla duger som de är. Under sommaren bor de i Mölnlycke och på vintern lär de ut samayoga på Bali.

Det strålar om Sanna och Sky, av positiv energi och bekymmerslöshet, när HP träffar dem i Sannas föräldrahem i Mölnlycke. Det får en att fundera, är de alltid så här avslappnade? Och i så fall, vad är knepet?

– Vi är precis som alla andra, men vi har haft möjligheten att studera med fantastiska lärare och på det viset lärt oss att hantera livet utan stress, säger Sanna och ler.

Sama Yoga intervju med Sky och Sanna i Härryda Posten oktober 2014

 

Sanna och Sky träffades på en yoga­festival på Öland för sex år sedan.
– Det var festivalens sista dag. Jag hade precis gjort middag när jag träffade Sanna i köket. Jag frågade henne om hon ville ha lite soppa. Sen började vi prata och det visade sig att vi hade mycket gemensamt. Hon var enkel och så vacker, säger Sky.
Men lägret var slut och det skulle dröja innan de två fick bli bättre bekanta.
– Det var vid nästa års läger som vi träffades igen. Vi gav varandra en kram under tystnad, och den varade i en och en halv timme.
I dag lever de tillsammans som par och undervisar i yoga i Sverige och på Bali. För Sanna och Sky är yogan en livsåskådning och ett sätt att leva. Det handlar om att visa tacksamhet, att ge, och om att ha ett balanserat inre.

Letade harmoni

Sky undervisar Sama Yoga yogalärarutbildning på Bali

De har kommit långt i sina respektive inre resor. Men alla måste börja någonstans. Sanna minns tydligt hur och varför yogan kom in i hennes liv.

– Var ska jag börja? Jag letade efter harmoni och frid och ställde mycket frågor som liten om vad som händer när man dör och så. När jag var 16 gick jag, min bror och min syster i en yogakurs. Jag mådde riktigt bra och blev avslappnad på en djupare nivå. Det fungerade för mig som har en ganska ”busy mind”.

Sen den första introduktionen finns yogan och meditationen med Sanna hela tiden. Det betyder inte bara övningar på en matta, yoga för Sanna och Sky kan lika gärna vara en skogspromenad eller ett samtal.

– Allting är yoga. Det är ett sätt att leva, där du får in harmoni i ditt och i andras liv, säger Sanna.
Hon är utbildad ingenjör och är tjänstledig från konsultföretaget Rucker nord sedan några år tillbaka.
– Jag kommer till företaget och undervisar mina kollegor i yoga ibland. Det är jätteuppskattat, säger hon.

För Sky blev yogan läkande både för själen och kroppen.
– Han tar inte upp det så ofta, men han är faktiskt en väldigt duktig skidåkare, på professionell nivå, berättar Sanna.
– Ja, jag är uppvuxen i Kanada och har alltid varit väldigt fysiskt aktiv. Men kroppen började prata med mig och säga ifrån, säger Sky.

Reste till Indien

Sky hade länge känt ett behov av att leva enklare. Han hyrde ut sitt hus i Kanada och reste iväg till Indien för att studera yoga under två år.
– Jag älskade det från första början. Andningen blev fylligare och det gav en lugn känsla i kroppen. Samtidigt fick jag mycket mer utrymme till intellektuella beslut i stället för att bara reagera.
Så småningom sålde han sitt hus och började undervisa i Sverige.
– Det var när yogavågen kom för ett tiotal år sedan, och jag hade möjlighet att surfa på den.
Den särskilda form av yoga som Sanna och Sky undervisar i kallas samayoga, där sama betyder balans. Faktum är att Sky har grundat samayogan med inspiration från hatha- och kundaliniyoga, qi gong och ayur veda.
– Samayogan har egentligen uppstått som ett samarbete mellan mig och min lärare på Bali. Jag är lite som ”the milk man”, säger Sky, och menar att han är den som förmedlar kunskapen vidare.

Individens behov styr

Samayoga handlar om att hitta harmoni, balans och att alla individer är unika och att de är bra och duger precis som de är. De fysiska övningarna påminner om hathayoga berättar Sky.

Sama Yoga - huset på Bali ligger mitt mellan risfält och ett Banyanträd– Det handlar även om att se vad individerna i gruppen behöver. Vissa dagar passar mer jordande och lugna övningar, andra dagar styrka och uthållighet. På något magiskt sätt kommer de övningar som hjälper gruppen bäst. Det är det som händer när man låter undervisningen ske intuitivt, säger Sky.

– Det är en väldigt intuitiv yogaform på det viset, säger Sanna.

– Ja, det är magiskt på ett sätt. Men också väldigt praktiskt grundat, tycker Sky.

I dag är driver Sanna och Sky företag med syfte att lära ut samayogan till yoga­lärare. Kurserna pågår i nio månader, och tar plats både i Sverige och på Bali.

– Att lära ut yoga handlar om att sprida den kunskap som gjort oss så lyckliga. Verktygen är tillgängliga för alla, det handlar bara om att hitta dem, säger Sanna.

 

 

Bild: Mellan risskördarna bildar risfälten spegelblanka ytor. Runt huset, som nästan helt är gjort av naturmaterial, växer banan- och papayaträd, kokospalmer och en grönsaksträdgård.

Bali som gjort för yoga

Huset på Bali där Sanna och Sky bor under halva året har Sky designat på egen hand, med ett ”romantiskt hjärta” som Sanna uttrycker det. Huset ligger sagolikt under ett vidsträckt banyanträd. Naturen och huset smälter ihop och klätterväxter får hitta sin väg längs med inredningen.

– Bali är ett bra land för yoga. Det är varmt, billigt och folket lever naturligt och stillsamt, säger Sky.

I huset, precis som i de flesta hus på Bali, finns ett altare. För Sanna och Sky handlar det mer om att anpassa sig efter kulturen än om religiös övertygelse. Det samma gäler yogan som inte heller behöver ha med tro och religion att göra.

– Men däremot kan det finnas något sprituellt i att förstå att det kanske finns något mer än bara mig och mitt lilla liv där ute, säger Sky.

 

——————————————————————————————————————————————–

Samayoga gör dig snällSama Yoga in media - Yoga för dig 2014 frontpage

Från tidningen: YOGA för dig, sommar 2014, sida 48
www.yogafordig.nu

 

Det klickade direkt när Tove Folkesson hittade Samayoga. Kombinationen av fysisk yoga, andning, sång och meditation tilltalade henne, tillsammans med utrymmet för improvisation och kreativitet – och lärarens kärleksfulla förhållningssätt. 

Sama Yoga in media - Yoga för dig 2014 high resolution

Tove upptäckte Samayoga för sex år sedan på Ölands yogafestival där grundaren av formen, Sky Akasha Chaitanya,
undervisade. Tove mötte, som hon själv beskriver det, en djupgående, unik form av yoga med fokus på individen, där en tillåtande attityd gör att man lär sig tycka om det som är.

Och så var det som sagt den där fantastiska läraren som fångade henne.

– Sky har ett helt speciellt sätt att leda yoga. Det var en ny upplevelse, en form jag inte träffat på förut. Det fanns plats för hela mig, yogan blev mer än en träningsform, säger Tove då jag träffar henne på ett fik på Södermalm i Stokholm.

Tove arbetar just nu med sin andra roman, som hon skriver vid sidan av att undervisa i svenska, och sjunger med bandet Flow. Att det här är en kreativ person inser jag snabbt, och det var bland annat den kreativa delen av Samayoga som Tove föll för.

Närvaro, precision och flöde var det Sky förmedlade. Han är en yogakonstnär, han uppfinner i stunden, fångar gruppen och leder oss genom en upplevelse – precis som en artist.

 

Inspiration från olika håll

Sky grundade Samayoga för åtta år sedan och har tills tor del hämtat inspiration från hathayoga, men också från kundaliniyoga, qi gong och ayurveda. Sama betyder balans, vilket är vad man strävar efter genom att balansera motpoler.

– Läraren tar hänsyn till saker som väder och tid på dygnet känner in situationen och vad gruppen behöver. Det är inte bara en serie rörelser som man ska visa, utan det ställer krav på läraren att vara närvarande och lyssna in gruppen, säger Tove.

Tove har sjäkv gått lärarutbildningen i Samayoga. Den undervisas dels i Sverige och dels på Bali, där Sky och hans lärare bor.

DSC00860

Vill dela med sig

Tove gick egentligen kursen för att få träna mer själv, men en känsla av att vilja dela med sig väcktes och hon har börjat undervisa lite. Hon ville också lära sig den typ av ledarskap som Sky förmedlar. Hon beskriver det som ett tjänande förhållningssätt, att tjäna gruppen och dess behov.

– Det är mycket inom yoga som handlar om att förbättra och förändra. Samayoga handlar mer om att tycka om det som är. Det är en sak att säga det med ord, men annan att visa det med handling, fortsätter hon.

 

Passar alla

Tove poängterar flera gånger att fokus inte ligger på prestation i Samayoga. På så sätt passar det alla, tycker hon. Fast kanske inte de med stort kontrollbehov som vill veta vad de får varje gång.

– En del kanske behöver mer struktur, då kanske det inte passar med en mer improviserad form av yoga, säger hon.

– Jag uppskattar andra former av yoga också, men jag tar alltid med mig Samayogans attityd till kroppen. Jag gör inte sådant som inte känns bra och jag jämför mig inte med andra. Det kanske låter som en utopi. I bästa fall är det så, säger Tove och skrattar.

 

5 Skäl att utöva Samayoga

 1. Du blir snällare mot dig själv
 2. Du blir snällare mot andra
 3. Det är roligt, härligt och inspirerande.
 4. Yogan innehåller en skön balans mellan asanas, andning och röst.
 5. Ditt självförtroende och din självkänsla blir starkare samtidigt som du tar hand om kroppen.”

 

——————————————————————————————————————————————–

 

Samayoga Sama Yoga in media - artikel i Yoga för dig 2013

YOGA för dig, nummer 1 2013 sida 34
www.yogafordig.nu
 • Samayoga är en levande yogastil utan färdiga former. Kemin mellan lärarens kunskap och erfarenhet och deltagarnas outtalade behov och önskemål skapar klasserna
 • Det är en blandning av asanas, andningsövningar, hjärtöppnande mantran och meditation.
 • Vanliga vägar till yogautbildning är att gå den ettåriga yogalärarutbildningen inom samayoga, där Sky Akasha Chaitanya är huvudlärare.
 • Samayoga erbjuder en utbildning som ger tekniskt kunnande, egen erfarenhet av yogans effekter och inspiration att föra en logisk livsstil.
 • Det är stort fokus på att hitta en bekvämlighet med sig själv precis som man är, och från det avslappnade hjärtat låter man yogaläraren ta över och den logiska visdomen kan flöda.
 • Man försöker inte stöpa de blivande lärarna i en form, utan hjälper dem att hitta sin egen passion till yogan och sin egen inre yogalärare.
 • Kvalitet ligger i kunskap, intuition och genuinitet. Efter avklarad utbildning får man ett diplom och är berättigad till Yoga Alliance-certifiering.
 • Det viktigaste är dock att man certifierar sig själv, att man litar på att man har något värdefullt att förmedla. Man delar det som har välsignat en själv. Det viktigaste inom Samayoga är att man är yogi i hjärtat, inte att man har ett papper på avklarad utbildning.

———————————- ———————————- ———————————- ———————————-